Staal No. 0522:Ginkgo
Botanische naam:Ginkgo biloba L.
Familie:Ginkgoaceae
Nat. verspr. geb.:Inheems in O-China; in alle delen van de wereld (gematigde zone) aangeplant als sier en parkboom ["
Herkomst monster:Nederland
Vol. massa:430 kg/m3
Andere namen:maidenhear tree (Eng.); arbre aux quarante ├ęcus (Fr.); ginco (It.); gin, gin-ko, hin-ko, peh-ko (China); ginnan no ki Icho, Ischo (Japan); shagaret el ma'bad (Arabisch); mabad ag (Turkije);
Algemeen:Boomgegevens: Ginkgo, in Nederland sinds 1730 in cultuur gebracht, is een waardevolle sierboom. Voor de Chinezen en Japanners is het een heilige boom, die vooral rondom tempels en graven worden aangeplant.
De ginkgo, duidelijk gekenmerkt door zijn typische waaiervormige, parallelnervige bladeren neemt onder de bomen een afzonderlijke plaats in. Hij is naaktzadig, evenals de coniferen, maar de kenmerken zijn zo afwijkend, dat men hem hiertoe niet kan rekenen. Deze interessante boom is de enige levende soort van het geslacht Ginkgo verwante soorten zijn al miljoenen jaren uitgestorven. Op grond van fossiele resten van de ginkgo uit het Jura tijdperk is gebleken, dat de bladeren zo sprekend op die van Ginkgo biloba gelijken, dat de veronderstelling is gerechtvaardigd, dat deze soort het vanaf het Jura tijdperk tot op heden onveranderd heeft uitgehouden. Onder de tegenwoordige zaadplanten is dit een grote bijzonderheid. Men kent van hen wel fossiele resten van verwante soorten, echter niet van dezelfde soort.
In China kan de ginkgo een hoogte bereiken van ┬▒ 30 m met een stamdoorsnede van max. 200 cm.

Techn. gegevens:Het hout is rechtdradig en fijn van nerf, licht, creme wit. Spint en kern niet van elkander te onderscheiden. Ginkgo laat zich goed bewerken.
Gebruik:Timmerhout, blindhout en triplex.
[pakket Onbekend]

afdrukken        venster sluiten