Staal No. 0523:Nothofagus
Botanische naam:Nothofagus antarctica (G.Forst.) Oerst.
Familie:Fagaceae [ Nothofagaceae ]
Herkomst monster:Nederland
Vol. massa:580 kg/m3
Andere namen:Scheinbuche (Dld.); nirre, nerie, roble antartico, roble de la Montana, roble de Magellanos (Chili); roble de la Tieria del Fuego (Vuurland)
Algemeen:Boomgegevens: Een middelgrote boom (15 m), stamdiameter 50 100 cm, op grote hoogten dwerg en/of struikvormig. Stamvorm niet zuiver rond, draaigroei.
[ Onderstaande gegevens voor hout van Z-Amerikaanse herkomst ]
Techn. gegevens:Spint en kernhout niet van elkander te onderscheiden. Vers is het hout helrood, in droge toestand witachtig tot licht geelbruin (beuk). Draad is vaak warrig, nerf fijn, structuur gelijkmatig. Niet duurzaam, werkt zeer sterk. Het hout is middelzwaar en hard, vast, maar zeer elastisch.
Het drogen dient zeer langzaam en met de grootste zorgvuldigheid te geschieden om complicaties te voorkomen. Nirre is in het algemeen goed te bewerken met uitzondering van die delen met zeer warrig draad; laat zich met alle middelen goed afwerken. Bij het schroeven en spijkeren dient voorgeboord te worden.
Gebruik:Huishoudelijke artikelen, zowel gesneden als gedraaid. Mits geïmpregneerd als dwarsliggers. Verder toepassing als beuk.
Opmerking:Historische noot: [ Voor zover bekend niet uitgebracht: het betreffende staal heeft waarschijnlijk nummer 577 gekregen en heeft als zodanig een eigen, iets afwijkend kaartje ]
[pakket Onbekend]

afdrukken        venster sluiten