Staal No. 0631:Rubberwood
Botanische naam:Hevea brasiliensis (Willd. ex A.Juss.) Muell.Arg.
Familie:Euphorbiaceae
Nat. verspr. geb.:Z. Amerika (Amazone gebied)
Herkomst monster:Maleisiƫ
Vol. massa:560-650 kg/m3
Andere namen:Hevea
Algemeen:Boomgegevens: De boom is vooral bekend vanwege de latex of rubber die hij levert. Omdat na 30 jaar de opbrengst sterk terugloopt wordt hij gekapt. Hij is dan 10 tot 12 m hoog, met een ronde tot ovale stam van 3 tot 5 m met een doorsnede van 30 cm tot hoogstens 45 cm, tot 4 m takvrij.
Techn. gegevens:Het hout is gelig, met soms donkere strepen; spint en kern niet te onderscheiden met het blote oog. Het heeft een tamelijk grove nerf en warrige draad. Het laat zich goed kunstmatig drogen, met matige krimp. Het hout is niet duurzaam en wordt gemakkelijk aangetast door blauwschimmel en insecten.
Het is makkelijk te bewerken, soms geeft een rest inhoud van latex wat problemen bij het zagen. Het is goed te schaven, bij frezen en boren door trekhout soms wat wollig. Na schuren goed te lakken, verven en verlijmen. Goed vormvast na buigen.
Gebruik:Goede vervanger van beuken, ramin en esdoorn in de meubelindustrie, als geen grote lengtes verlangd worden. Verder voor houtskool en brandstof, celstof en spaanplaten, kleine gebruiksvoorwerpen (b.v. schalen) en parket.
[pakket 81, juni 1988]

afdrukken        venster sluiten