Staal No. 0679:Azijnboom
Botanische naam:Rhus chinensis Miller
Familie:Anacardiaceae
Nat. verspr. geb.:China (e.o.?)
Herkomst monster:Fort Hoofddijk
Vol. massa:550 kg/m3
Andere namen:Fu-yang shu, Chinese Nut-gall tree
Algemeen:Boomgegevens: Struik of kleine boom van 6 à 8 m hoog. Was in China plaatselijk (Hupeh en Szech'uan) algemeen in de bergen tot een hoogte van 1200m. Sinds lang aangeplant in ZO-Azië en Japan o.a. bij tempels en in tuinen.
Techn. gegevens:Het kringporige hout heeft een opvallende geelgroene kleur, zoals die ook bekend is van Rhus typhina, hoewel blijkens het monster minder diep groen in deze soort. Ook dit hout heeft onder UV-licht de bekende en sprookjesachtige fluorescentie, en zal dus ook geschikt zijn voor sier- en draaiwerk dat bij blacklights plots tot leven komt.
Gebruik:Het traditionele gebruik van deze boom is als bron van tannine (looistof) gewonnen uit galappels op het blad. Als zodanig vroeger van belang voor leerlooierijen.
Opmerking:Noot: [ In principe is dit een botanisch monster. Het beleid van de Botanische Tuinen UU is om alle planten persoonlijk te controleren om zeker te zijn van de identiteit. In dit geval is de staf daar nooit aan toe gekomen, maar de boom heeft wel jaren als R.chinensis in de tuin gestaan zonder dat iemand er iets over gezegd heeft ]
[pakket 102, december 1999]

afdrukken        venster sluiten