Staal No. 0706:Rode ceder / Virginia potlood-ceder
Botanische naam:Juniperus virginiana L.
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:ZO-Canada, ON van Ver. Staten
Herkomst monster:Nederland
Vol. massa:530 kg/m3
Andere namen:Eastern redcedar (USA)
Algemeen:Boomgegevens: In z'n natuurlijk groeigebied wordt de boom van 12 m tot 15 m hoog, met een diameter tot 0,5m. Oudere exemplaren kunnen plankwortels ontwikkelen.
Techn. gegevens:[ Spint mooi wit. Kern-]hout is eerst rose-achtig rood, na droging roodbruin. [ Deze soort is bekend om het 'ingesloten spint' = onvolledig verkernd kernhout, dat wit is en niet duurzaam ] Elke groeiring wordt gemerkt door een dunne donkere lijn van laathout. Het hout heeft de typische ceder geur. Het is zacht met een fijne gelijkmatige nerf. Het is duurzaam.
Het moet langzaam gedroogd worden om oppervlakte-scheurtjes te voorkomen. Het is makkelijk te bewerken, kan worden gebeitst en gepolijst, maar heeft neiging tot splijten bij spijkeren.
Gebruik:[ In de V.S. vroeger voor] potlood-fabricage, de resten hierbij worden gebruikt voor het destilleren van een olie; verder wordt het geurige hout gebruikt voor sigaren-dozen, linnen- en dekenkisten, scheepsbouw, lijkkisten, panelen, fineer en binnenafwerking [ nu relatief zeldzaam. Een recente toepassing is als hangers in de kleerkasten, tegen de motten ].
[pakket 50-jarig jubileum, april 1997]

afdrukken        venster sluiten