Staal No. 0727:Matakki
Botanische naam:Symphonia globulifera L.f.
Familie:Guttiferae (toegestaan alternatief: Clusiaceae)
Nat. verspr. geb.:regenwouden van Z Amerika en Afrika
Herkomst monster:Suriname (KIT 34 280)
Vol. massa:600-800 kg/m3
Algemeen:Boomgegevens: Tegenwoordig inclusief wat vroeger als een aparte soort onderscheiden werd: Symphonia gabonensis, het osul (in Afrika). Grote boom, takvrij stamstuk tot 25m.
Techn. gegevens:Het kernhout is meestal geelbruin, maar varieert van grijsbruin tot roseachtig. Middelgrof van nerf, vaten gevuld met thyllen. Parenchym in duidelijke maar onregelmatige banden. Draad is recht. Redelijk sterk en tamelijk duurzaam. Stammen moeten snel uit het bos, maar het hout is makkelijk te drogen en daarna redelijk stabiel. Goed te bewerken (iets splinterig), goed schroefhoudend. Redelijk af te werken.
Gebruik:Een van de klassieke houtsoorten van Suriname: zie Staal 007. Een houtsoort die all round toe te passen is: meubelen tot en met constructiehout en multiplex tot en met papierpulp. Als zoveel Surinaamse houtsoorten nu uit de mode. Hoewel vele Surinaamse houtsoorten opnieuw worden ingevoerd maar dan als Braziliaanse houtsoorten (onder Braziliaanse namen) gebeurt dat met deze tot nu toe niet.
[pakket 109, juni 2003]

afdrukken        venster sluiten