Staal No. 0750:Pecan (hickory)
Botanische naam:Carya illinoensis (Wangenh.) K.Koch
Familie:Juglandaceae
Nat. verspr. geb.:ZO-Ver.Staten, Mexico
Herkomst monster:USA
Vol. massa:740 kg/m3
Algemeen:Anatomisch ligt het verschil met de "echte" hickory's in de parenchymbanden die bij pecan tussen de vaten van het vroeghout beginnen, terwijl dat bij andere hickory's pas later in de groeiring begint.
Boomgegevens: De boom is groot, tot 60 m hoog met een rechte stam met een diameter tot 2,5 m [maar groeit langzaam]. Op grote schaal gekweekt voor pecan-noten.
Techn. gegevens:Kernhout is roodachtig-bruin met een breed wit spint. Het hout is sterk, hard en zeer taai, hoewel iets zwakker dan andere hickory's, recht van draad, soms golvend of warrig. De nerf is grof. Het droogt tamelijk snel met hoge krimp. Het is niet duurzaam.
De bewerkbaarheid hangt samen met de dichtheid en kan moeilijk zijn. Het kan goed glad worden afgewerkt en kan tamelijk goed worden gelijmd. Het kan uitstekend worden gebogen.
Gebruik:Eigenlijk wordt alleen het spint gebruikt, ook al omdat de kern pas laat wordt gevormd. Stelen voor (slag)gereedschappen, spaken en velgen van wielen, laddersporten, draaiwerk, wagenmakerij, sportartikelen.
[pakket 92, augustus 1994]

afdrukken        venster sluiten