Staal No. 0897:Balata casca grossa
Botanische naam:Ecclinusa sp., mog. E.guianensis Eyma
Familie:Sapotaceae
Nat. verspr. geb.:Z-Amerika
Herkomst monster:Braziliƫ (FSC: Mil Madeireira)
Vol. massa:590-840 kg/m3
Algemeen:De familie van de Sapotaceae is berucht vanwege de vele herzieningen, en vele naamswijzigingen. Dit genus Ecclinusa is echter al 150 jaar vrij stabiel. Wel zijn een aantal soorten, als het balata leverende Ecclinusa balata, verplaatst naar Chrysophyllum; in Ecclinusa blijven nu ca een dozijn soorten over. Volgens de houthandel A.v.d.Berg zou het monster van E.guianensis (syn E.bacuri) stammen, wat heel wel mogelijk is. In deze soort bomen tot 30m groot en tot 50cm doorsnee.
Techn. gegevens:Geen duidelijke scheiding tussen kern en spint, wel met een typische kleur! Bevat veel (meestal meer dan 1%, soms tot 2%) kiezel. Fijn van nerf, vrij recht van draad. Matige goudglans. Mooi af te werken.
Gebruik:Tot nog toe heel beperkt, als zovele andere ondergewaardeerde maar toch heel mooie houtsoorten uit de Sapotaceae.
Opmerking:In een deel van deze monsters zijn sporen van insektenaantasting en de reactie van de boom te zien. Verder zijn er hier en daar forse gaten waar ingegroeide bast gezeten heeft.
[pakket ALV, maart 2000]

afdrukken        venster sluiten