Staal No. 0951:Boomhazelaar
Botanische naam:Corylus colurna L.
Familie:Betulaceae (onderfamilie Coryloideae)
Nat. verspr. geb.:Zuidoost Europa en Klein Azië
Herkomst monster:Delft / Brummen
Vol. massa:530-630 kg/m3
Algemeen:Er zijn drie soorten boomhazelaars, die alle drie Euraziatisch voorkomen. Deze drie zijn verwant en vormen samen de sectie Colurnae (boomhazelaars). Deze soort, in Nederland dé boomhazelaar, kan tot 25m hoog worden, bij een diameter tot 70cm.
Techn. gegevens:Het hout heeft een wat onbestemde lichtbruine kleur maar is mooi fijn, hard en sterk. Heeft kleine vaatjes in radiale rijtjes; deze vaten hebben spiraalvormige verdikkingen en laddervormige doorboringen (verschilt in dit laatste dus van Carpinus). Opvallend zijn de brede schijnstralen, die bestaan uit heel veel kleine straaltjes dicht bij elkaar (komen ook voor in Carpinus, een beetje in Alnus, zelden in Betula).
Gebruik:De (dikwandige) noten alleen voor de sier. Opvallend is de militaire betekenis: waar voor de Romeinen Corylus, ook "onze" Corylus avellana, een bron was voor schachten van speren heeft juist deze soort, Corylus colurna, een reputatie als favoriete bron van houtskool voor buskruit in de tijd dat dit kleinschalig geproduceerd werd.
[pakket 110, december 2003]

afdrukken        venster sluiten