Staal no.: 1327
Naam: Figwood
Botanische naam: Ficus rubiginosa Desf. ex Vent.
Familie: Moraceae
Gebied: Australië in New South Wales en Queensland
Herkomst monster: Australië
Vol. massa: Tijdens de meting was deze 658 kg/m³, bij 15,8% vochtgehalte.
Andere namen: Port Jackson Fig
Algemeen: Ficus rubiginosa is een middelgrote tot grote boom met een hoogte van 10 tot 35 m en een diameter tot 1,5 m. De schors van de boom heeft een grijze of bruine kleur en is bezet met opvallende kleine bultjes, die op wratten lijken. Deze zijn kenmerkend voor deze soort en kunnen variëren in kleur, hierdoor kan de schors een roestig uiterlijk krijgen. De bladeren zijn ovaal van vorm, leerachtig en glanzend. Ze zijn donkergroen aan de bovenkant en lichter aan de onderkant.
Techn. gegevens: Het hout van mijn monster is lichtbruin van kleur met donkere strepen. De draad van de monsters kan recht of licht golvend zijn en de nerf van de monsters is matig grof. De draadrichting kan van invloed zijn op de bewerking van het hout, het hout kan dan de neiging hebben te splijten of te barsten. Het hout van Ficus rubiginosa kan een lichte kromming hebben, dit kan de bewerking bemoeilijken. Ook bevat het hout latex, dit kan het gereedschap verstoppen of voor vroegtijdige slijtage zorgen van het gereedschap.
Gebruik: Het hout is geschikt voor hoogwaardige meubels, vloeren en decoratieve voorwerpen. Ook voor de speelgoedindustrie is het een geschikte houtsoort.
Opmerking: De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen.
Pakket: ALV-pakket maart 2024

hm 1327

Login om meer te lezen...